Voor iedereen die nog beter toegerust wil zijn voor het werk als icc’er.
Lees MeerIn het ambitiegesprek geef jij aan wat je het meest belangrijk vindt binnen jullie cultuuronderwijs. Je neemt daarin je ervaring mee, wat je weet van je collega’s, maar ook je eigen bevlogenheid om werk te maken van cultuuronderwijs. Je wordt uitgedaagd om te denken in kansen en mogelijkheden. De praktische invulling van activiteiten blijft hierbij nog achterwege. In een volgende stap is er ruimte voor het team om de ambities aan te vullen.
Maak een beknopt verslag van het gesprek en neem de drie ambities hierin op. Upload het verslag en een foto van ‘jullie leerling’ in de online documentenmap.
De directeur denkt mee in het bepalen van de ambities vanuit het bredere perspectief op het onderwijsprogramma en de kansen die er liggen. Dat kan gaan om onderwijsvernieuwing, het inzetten of versterken van de kwaliteiten van het team, maar bijvoorbeeld ook om de profilering van de school voor ouders.
De intermediair helpt jullie om te komen tot heldere, concrete uitspraken en een goed werkbare top 3 van ambities. Zij stellen vragen, signaleren overeenkomsten in uitspraken en kunnen wijzen op aspecten die nog niet aan bod kwamen.
Hoe gaan we samen op pad?
Tijdens een bijeenkomst introduceer je de ambitie-top 3 bij het team. Jullie verkennen met elkaar de gekozen ambities en bespreken of ieder zich erin herkent.
Lees meerHoe gaan we samen op pad?
Tijdens een bijeenkomst introduceer je de ambitie-top 3 bij het team. Jullie verkennen met elkaar de gekozen ambities en bespreken of ieder zich erin herkent. Mogelijk worden er aanpassingen gedaan of zaken toegevoegd. Jouw doel is te komen tot ambities die aansluiten bij de inspiratie en kwaliteiten van het team en die door hen worden gedragen.
De ambities geven jullie gemeenschappelijke koers aan, maar daarbinnen is er voor ieder ruimte om eigen kwaliteiten en talenten in te zetten en te ontwikkelen. Het werken aan de eigen deskundigheid is onderdeel van De Cultuur Loper. Aan het einde van de bijeenkomst kiezen jullie een scholingsactiviteit die je met elkaar wilt volgen. Dat kan gaan om een inspirerende workshop of een training waarin aan de vaardigheden op het gebied van cultuureducatie gewerkt gaat worden. Zijn er ook al wensen en ideeën voor activiteiten met de leerlingen? Noteer ze.
Stap 4 duurt ongeveer 90 minuten.
Om te komen tot opbouw in jullie cultuuronderwijs, is het cruciaal dat je het team meeneemt in het traject. Het werken aan de culturele ontwikkeling van de leerlingen vanuit jullie visie, kan alleen succesvol worden gerealiseerd wanneer de leerkrachten/ docenten deze visie onderschrijven en er op hun eigen manier binnen hun groep of leerjaar aan kunnen bijdragen.
Door als team te werken aan cultuureducatie, zorg je voor:
· Motivatie van het team: teambuilding is daarbij enorm belangrijk. Door gezamenlijk de schouders er onder te zeggen ontstaat verbondenheid binnen het team.
· Eigenaarschap: iedere leerkracht moet zelf het gevoel hebben mede-eigenaar te zijn van cultuureducatie binnen jullie school. Zij of hij moet dit immers uitvoeren in de klas.
· Delen van kennis en ervaring: wanneer het team zich gezamenlijk inzet wordt er ook meer gecommuniceerd tussen leerkrachten over cultuureducatie. Zo wordt kennis en ervaring uitgewisseld, maar wordt ook duidelijke welke kwaliteiten ieder teamlid in kan brengen. Ook kan informatie worden uitgewisseld over externe samenwerkingspartners zoals lokale kunstenaars of musea.
· Stimuleren creativiteit: door als team samen te werken, ontstaan nieuwe, creatieve ideeën over het geven van cultuureducatie.
Hieronder vinden jullie een kort filmpje dat duidelijk maakt hoe belangrijk teamwork is.
voor intermediair en icc’er
In de teamworkshop verken je met elkaar de ambities voor cultuureducatie en werk je aan het draagvlak voor de kwaliteitsslag die jullie daarin willen maken. Bijgaand een aantal hulpmiddelen.
De Sint Petrusschool in Boxtel hecht veel belang aan het betrekken van het team bij de plannen voor cultuureducatie.
De directeur van de Sint Petrusschool vertelt in dit fimpje onder meer hoe intensief hij het team betrekt bij de ontwikkkelingen in cultuuronderwijs. Studiemiddagen zijn werksessies op deze school, waarbij Erfgoed als speerpunt is benoemd.
Een mogelijk interessante scholing voor jullie kan zijn Wakker! Op Onderzoek.
Neem ook eens een kijkje op onze scholingspagina en laat je inspireren door het veelzijdige aanbod.
Bekijk het scholingsaanbod
Een inspirerende teamtraining voor leerkrachten, icc'ers, directeuren en schoolbesturen.
Lees MeerAls icc'er ben je vaak de kartrekker van het cultuuronderwijs. In het traject van De Cultuur Loper ga je op zoek naar hoe het cultuuronderwijs een zaak van het hele team kan worden. Want opbouw en samenhang in het cultuuronderwijs kan pas ontstaan als het team dit draagt en zich eigenaar voelt van het proces. Jij hebt het voortouw, maar de inzet van je collega’s is onmisbaar. Het gaat dus niet alleen om mooie activiteiten organiseren, maar vooral ook om uitwisselen, delen, het opnieuw onder de aandacht brengen van waarom doen we de dingen die we doen.
De icc'er formeert in overleg met directie het team dat betrokken wordt bij het traject.
Maak een kort verslag van de teambijeenkomst en plaats het in je documentenmap. Je kunt ook foto’s van de bijeenkomst uploaden.
De directeur heeft een sterke, ondersteunende rol in het vergroten en behouden van het draagvlak voor cultuuronderwijs bij het team. De directeur bewaakt mede de haalbaarheid van de ontwikkelingen en of het team nog mee is. De directeur helpt de gemeenschappelijke ambities in het vizier te houden en daarbinnen de ruimte te creëren voor individuele kwaliteiten en talenten van het team. De directeur signaleert ook kansen die er liggen voor verbinding tussen het cultuuronderwijs en jullie bredere onderwijsprogramma.
De intermediair bespreekt vooraf met jou hoe jullie de opzet van de teambijeenkomst (zie hulpmiddelen) op maat kunnen maken en wie welke rol vervult in de begeleiding daarvan. De intermediair kan adviseren over de concrete scholingsmogelijkheden. Met je intermediair maak je na afloop afspraken over het vervolg op deze stap.
Wat willen we zelf leren?
Het werken aan de eigen deskundigheid is een belangrijk doel binnen De Cultuur Loper. In deze stap maakt het team een start met scholing die aansluit bij de belangstelling van de leerkrachten en jullie ambities voor cultuureducatie.
Lees meerWat willen we zelf leren?
Het werken aan de eigen deskundigheid is een belangrijk doel binnen De Cultuur Loper. In deze stap maakt het team een start met scholing die aansluit bij de belangstelling van de leerkrachten en jullie ambities voor cultuureducatie.
De intermediair kan jou helpen bij het vinden en aanvragen van scholing die past bij jullie wensen. Mocht het team in de vorige stap niet zijn toegekomen aan het meedenken over de keuze, dan is het van belang de collega’s hier alsnog in mee te nemen. Bespreek met de trainer/aanbieder vooraf jullie verwachtingen van de scholing en de verwachtingen van de trainer richting het team. Bespreek ook hoe jullie de training gaan evalueren en hoe je de bevindingen wilt vastleggen.
In de tool leg je vast welke scholing jullie gaan doen. Er is ook ruimte om een activiteit voor de leerlingen in te voeren, waarmee je al bewust de verbinding met de ambities en de eigen scholing wilt maken. Maak straks foto's van jullie scholingsactiviteit, die je uploadt in je documentenmap.
De duur van stap 5 is afhankelijk van de eigen keuze.
Op vrijwel elke school komt het team tot de conclusie, dat het werken aan de ambities zoals creativiteit, een open blik of een onderzoekende houding, ook bepaalde kwaliteiten van het team vraagt. Vanuit De Cultuur Loper wordt veel scholing aangeboden om hieraan tegemoet te komen.
Aanpak
Cultuureducatie boven C-niveau ondersteunt het onderwijs en het culturele veld bij het verbeteren van de kwaliteit van cultuureducatie. Daarvoor bieden wij scholing onderverdeeld in drie thema’s:samenhang in het curriculum;
Het kenmerk van het scholingsaanbod is de praktijkgerichte aanpak. Alle trainers werken direct samen met scholen en culturele instellingen om de deskundigheidsbevordering zo concreet mogelijk aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk. Ook cultuuraanbieders en educatief medewerkers van instellingen voor kunst en erfgoed, kunnen zich aanmelden.
Om scholing te organiseren, mailt u uw wensen naar info@decultuurloperzeeland.nl
De eerste twintig scholen die deelnemen aan De Cultuur Loper kunnen gebruikmaken van een impulsbudget dat onder andere besteed kan worden aan deskundigheidsbevordering.
Het brede scholingsaanbod van De Cultuur Loper is ontwikkeld bij wensen van deelnemende scholen. De scholing binnen De Cultuur Loper is altijd gericht op een duurzame verandering in jullie cultuuronderwijs. Het kan gaan om een eerste verkenning of energizer voor het team, maar ook om een verdiepingstraject in de vorm van coaching op de werkvloer.
Wanneer jullie een scholing met het team willen volgen, dan zul je deze in samenspraak met de betreffende trainer afstemmen op jullie ambities. De intermedair is tevens je scholingsadviseur en kan je hierbij ondersteunen. Heb je misschien al lokale cultuuraanbieders op het oog of werk je veel samen met een externe vakdocent? Neem ze dan mee in jullie ontwikkeling en laat ze aansluiten bij de scholing.
Bekijk het scholingsaanbodAls het gaat om de kwaliteitsslag die jullie willen maken in het cultuuronderwijs, is de eigen deskundigheid van het team cruciaal. Het gesprek over scholing die jullie willen volgen en hoe dat aansluit bij de wensen en de individuele kwaliteiten binnen het team, vraagt openheid en helderheid. Jouw rol is hier ondersteunend en coachend. Het gaat niet alleen om het openhalen van de leervragen en wensen van teamleden, maar ook om het helder maken wat je van hen mag mag verwachten.
De directeur speelt een belangrijke ondersteunende rol in de ontwikkeling van de deskundigheid van het team. Het gaat dan onder meer om de keuze welke vaardigheden en kwaliteiten jullie in het team nodig vinden, welke expertise de school van buiten wil halen en waar er ruimte is voor de individuele talenten en voorkeuren van teamleden.
Je intermediair is op de hoogte van de mogelijkheden voor scholingsactiviteiten en activiteiten voor de leerlingen, die je in het kader van De Cultuur Loper en het programma Cultuureducatie met Kwaliteit kunt ondernemen.
Wat willen we onze leerlingen meegeven?
De meerjarenvisie is de vertaling van jullie ambitie top-3 naar concreet herkenbaar gedrag van leerlingen. Deze vertaling maakt de ambities werkbaar. We gebruiken hiervoor de competenties cultuureducatie (Reflecterend, Onderzoekend en Creërend vermogen). Deze zijn uitgewerkt in gedragsindicatoren die als handvat worden gebruikt om de meerjarenvisie vorm te geven.
Lees meerWat willen we onze leerlingen meegeven?
De meerjarenvisie is de vertaling van jullie ambitie top-3 naar concreet herkenbaar gedrag van leerlingen. Deze vertaling maakt de ambities werkbaar. De competenties cultuureducatie reflecterend, onderzoekend en creërend, uitgewerkt in gedragsindicatoren, zijn hierbij het handvat. (Kijk bij VERDIEPING). Ze helpen de school om opbouw en samenhang in het programma te brengen en daarmee jullie visie op cultuureducatie in het programma te verankeren.
Met dit online instrument van De CultuurLoper geef je stap voor stap vorm aan jullie meerjarenvisie. De meerjarenvisie kan in de loop van het proces altijd worden aangepast. De laatste versie die is ingevuld, wordt meegenomen in de vervolgstappen.
NB. Niet alle ambities kunnen worden vertaald in competenties. ‘Een brede basis in cultuur’ of ‘het ontdekken van eigen voorkeuren en talenten’ vraagt ook om een breed en gevarieerd aanbod. De drie domeinen van cultuureducatie zijn het handvat om die breedte en variatie in het programma te bewaken (stap 8).
Stap 6 duurt ongeveer 60 minuten
Wanneer je als school je ambities rond cultuureducatie concreet wil maken binnen je onderwijs, moet je deze ambities praktisch gaan vertalen. Het gebruik maken van competenties is hiervoor een goed instrument. Een competentie is een samenhangend geheel van vaardigheden, kennis en attitude; iets kennen, iets kunnen en aangesproken worden op je houding.
Drie competenties
Binnen De Cultuur Loper werken we met drie competenties waarmee een school de cultuureducatie een duidelijke richting kan geven:
Deze drie vermogens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het cultuuronderwijs doet een beroep op alle drie de competenties tegelijk.
Gedragsindicatoren
Om de competenties praktisch inzetbaar te maken, is elke competentie uitgewerkt in een aantal gedragsindicatoren. Deze indicatoren geven aan wat je ook echt bij een leerling wilt terugzien. Met andere woorden: waar wil je concreet aan werken met cultuureducatie en hoe zie je dat terug bij je leerlingen. Werken met gedragsindicatoren helpt je ook als school om focus aan te brengen. Wat is voor jullie nu echt belangrijk als het gaat om cultuureducatie. De indictaoren vormen ook het handvat om de culturele ontwikkeling van de leerlingen te gaan herkennen en volgen.
Voor meer informatie over de competenties en de gedragsindicatoren, ga naar: http://www.culturelecompetenties.nl/kunstbalie
Zelf oefenen?
Als je eens vrijblijvend wilt oefenen met een meerjarenvisie, dan kun je dat doen door op de volgende link te klikken: https://www.decultuurloper.nl/traject/ambitie-school/stap-1/nieuw
Voorbeeld van competenties en gedragsindicatoren
Van de drie competenties hebben we een filmpje gemaakt van leerlingen die bezig zijn met twee opdrachten. Maak een tekening van de ander, zonder te zien wat je doet. En verzamel materiaal, maak daarmee je eigen ruimte en richt deze ruimte in (maar zonder dat de materialen de grond raken). Hieronder kun je het filmpje bekijken.
voor intermediair en icc’er/cultuurcoördinator
Het 'Gespreksinstrument meerjarenvisie' ondersteunt je bij het samenstellen van de meerjarenvisie. Deze handleiding gaat zowel over het voeren van het gesprek over de inhoudelijke keuzes bij het opstellen van een meerjarenvisie, als om een praktische handleiding voor het online instrument.
Jij hebt het voortouw in het samenstellen van de meerjarenvisie, je kunt daarbij natuurlijk ook een of enkele collega’s vragen. Gebruik hierbij het verslag van jullie ambitiegesprek en eventueel de aanvullingen daarop van het team.
In de teambijeenkomst die onderdeel is van de volgende stap in het traject, gaat het team aan de slag met de meerjarenvisie. Wil je die eerder delen? Gebruik dan bijvoorbeeld de grote poster van De Cultuur Loper en de filmpjes over de competenties (zie verdieping).
Maak een afspraak met je intermediair over het maken van de meerjarenvisie. Dit kan op initiatief van de intermediair ook in een workshop met meerdere icc’ers tegelijkertijd gebeuren. Je intermediair denkt hierin met je mee.
Hoe werken we aan opbouw en samenhang?
Met enkele teamleden breng je een opbouw aan in de meerjarenvisie. Deze vormt de inhoudelijke lijn onder jullie cultuureducatieve programma over acht jaar. In een teamworkshop verkent het hele team op welke manier jullie invulling willen geven aan die lijn en wat dat op kan leveren.
Lees meerHoe werken we aan opbouw en samenhang?
Met enkele teamleden breng je een opbouw aan in de meerjarenvisie. Deze vormt de inhoudelijke lijn onder jullie cultuureducatieve programma over acht jaar. In een teamworkshop verkent het hele team op welke manier jullie invulling willen geven aan die lijn en wat dat op kan leveren.
In gesprek met de intermediair en met behulp van de online tool stel je jullie lijn samen. Je kunt deze lijn voor elke groep aanvullen met andere doelen of aandachtsgebieden. Hierna zie je per groep aan welke aspecten van de culturele ontwikkeling je met de leerlingen wilt werken. Dit wordt meegenomen in de vervolgstap.
In de teamworkshop verkent het team hoe je de indicatoren kunt gebruiken. Binnen welke huidige activiteiten werken we hier al aan en waar willen we dat versterken? Wat hebben we nodig om dat te gaan realiseren? De kwaliteitsslag in cultuureducatie die jullie willen maken, voer je zo in kleine haalbare stappen door in het programma.
Deze stap duurt ongeveer 60 minuten voor het ‘lijn aanbrengen’ en 90 tot 120 minuten voor de teamworkshop.
Het komen tot opbouw en samenhang in jullie cultuuronderwijs is een centraal doel binnen De Cultuur Loper. De ambitie top-3 van de school is in de meerjarenvisie vertaald naar een concreter niveau. Jullie hebben daarin een selectie gemaakt gedragsindicatoren die het meest passend zijn bij jullie ambities. Maar welke gedragsindicatoren passen nu het beste bij de jongste leerlingen? En hoe kun je in stappen toewerken naar de indicatoren waarop een leerling in de bovenbouw zich idealiter ontwikkeld heeft?
In overleg met het team breng je een ontwikkelingslijn aan de in meerjarenvsiie, die aansluit bij jullie onderwijsprogramma. De competenties en Indicatoren staan nooit los van elkaar. Ze kunnen wel gebruikt worden om vanuit visie bewust richting te geven aan een activiteit of een project, en om te gaan herkennen of een leerling zichzelf ontwikkelt in bepaalde aspecten van cultuur.
In het cultuuronderwijs wordt veel gesproken over doorgaande leerlijnen. Het betreft dan vaak een opbouw in de vakinhoudelijke doelen van een bepaalde disicpline. De inhoudelijke lijn die jullie in deze stap hier samenstellen, kent nog geen invulling vanuit de disicplines. Het is in feite een basale, vebrindende lijn die onder jullie complete cultuureducatieve programma ligt. In de volgende stap werk je aan de concrete invulling van die lijn.
voor intermediair en voor icc’er/cultuurcoördinator
Handleiding teamworkshop
Deze handleiding beschrijft in de stappen de opzet van de teamworkshop voor de workshopleider, dat is gewoonlijk de intermediair of coach. Tijdens deze workshop gaat het team aan het werk met enkele gedragsindicatoren en verbindt deze aan een activiteit met de leerlingen.
Werkblad reflecteren
Het werkblad reflecteren voor leerkrachten kan gebruikt worden om na het uitvoeren van de activiteit daarop te reflecteren: wat heeft de indicator toegevoegd aan de activiteit, wat heb ik anders gedaan, wat zag ik bij leerlingen gebeuren?
Jullie ambities zijn vertaald naar gedragsindicatoren. Alle trainers van De Cultuur Loper zijn goed thuis in de competenties, waardoor je snel afspraken kunt maken over de indicatoren waar jullie aan willen werken. Veel scholen kiezen hier voor een verdiepend scholingstraject van meerdere bijeenkomsten. Dit is met alle trainers in samenspraak mogelijk.
Er zijn diverse scholingsmogelijkheden in het werken met de competenties cultuureducatie en de gedragsindicatoren.
Bekijk het scholingsaanbodVraag enkele betrokken collega’s, hou daarbij rekening met een goede verdeling over de groepen, om met jou te werken aan de lijn. Zij kunnen hun ervaring met de eigen groep goed inzetten. Voor de teamworkshop is het van belang goed met de intermediair af te stemmen waar het team staat en wat er nodig is om met het hele team weer een stap te maken.
De directeur denkt mee vanuit het bredere onderwijsperspectief in het samenstellen van de lijn. De directeur bewaakt de verbinding tussen de cultuureducatieve lijn en het onderwijsprogramma en denkt met je mee over haalbaarheid en het meenemen van het team.
De intermediair helpt jullie om tot een sterke inhoudelijke lijn te komen door het stellen van vragen. Hoe sluit een bepaalde gedragsindicator aan bij een groep? Waar zit de ontwikkeling als eenzelfde indicator bij verschillende groepen terugkomt? De intermediair bewaakt mee of alle indicatoren uit jullie meerjarenvisie aan bod zijn gekomen.
Hoe ontwikkelen onze leerlingen zich als maker, deelnemer en publiek?
In de laatste stap komen de ambities - uitgewerkt in jullie inhoudelijke lijn - en het werken aan de brede culturele ontwikkeling bij elkaar. Hiermee borg je jullie visie in een achtjarig samenhangend onderwijsprogramma over de drie domeinen van cultuureducatie In huis, Met de culturele omgeving en Uit de grote wereld.
Lees meerHoe ontwikkelen onze leerlingen zich als maker, deelnemer en publiek?
In de laatste stap komen de ambities en het werken aan de brede culturele ontwikkeling bij elkaar. Hiermee borg je jullie visie in een samenhangend onderwijsprogramma over de 3 domeinen van cultuureducatie (kijk bij VERDIEPING). Met het online instrument voer je de grotere culturele activiteiten in en koppelt deze aan indicatoren en domeinen. Dit vormt de basis van een cultuurprogramma per groep waarin jullie gericht werken aan het realiseren van de ambities. Zodra er per groep twee activiteiten ingevoerd zijn, verschijnt een analyse. Deze kun je gebruiken in het gesprek over jullie cultuuronderwijs en de wensen voor doorontwikkeling.
Advies: Voer in de tool de culturele activiteiten in die jullie ondernemen met externe partners (het cultuurmenu, de terugkerende lessen van de vakdocent, een groot project). Voer bovendien in overleg met de betrokken leerkracht of docent per groep/leerjaar 2 (langerlopende) activiteiten en kies daarbij een of twee indicatoren. Dit zijn de activiteiten waarmee de leerkracht met de leerlingen gericht aan een bepaalde ontwikkeling kan werken. Daarmee blijft er voldoende ruimte voor creatieve invallen en individuele keuzes van zowel teamleden als leerlingen.
Het invoeren van een activiteit duurt ongeveer 10 minuten.
We inventariseren graag mooie voorbeelden van activiteiten die sprekend zijn de ambities van de school. Je kunt zelf een activiteit toevoegen op de activiteitenpagina van deze website. In het kader van De Cultuur Loper en de extra middelen die er zijn vanuit de regeling Cultuureductaie met Kwaliteit worden op alle deelnemende scholen nieuw activiteiten ontwikkeld en bestaande activitieten verdieptn met behulp van scholing, inzet van externen en door geintensieveerde samenwerking tussen scholen en culturele partners.
In jullie activiteitenoverzicht kies je per groep voor een aantal activiteiten waarmee je gericht aan bepaalde indicatoren en eventueel overige leerdoelen wilt gaan werken. Wat hebben jullie nodig om de activiteiten uit te voeren zoals jullie dat het liefst willen?
Voor het volgen van de culturele ontwikkeling van leerlingen zal scholingsaanbod beschikbaar komen.
Bekijk het scholingsaanbodVul samen met de leerkracht van de betreffende groep een activiteit in en denk mee met je collega welke indicatoren en doelen die hieraan kan koppelen. De vraag ‘wat is ervoor nodig om dat te realiseren’ is belangrijk, het kan gaan om middelen, scholing, gezamenlijke voorbereiding en reflectie. Maar haalbaarheid en enthousiasme zijn daarin minstens zo belangrijk. Bespreek met je collega’s op welke manier jij hen hierin kan ondersteunen.
De intermediair helpt je op weg bij het gebruik van het activiteitenoverzicht. Je kunt samen bijvoorbeeld al de externe ‘vaste’ onderdelen van je cultuurprogramma invoeren. Je kunt als opstart met de intermediair ook enkele activiteiten van je eigen groep invoeren.
De intermediair kan je ook adviseren over de mogelijkheden binnen De Cultuur Loper voor scholing, inzet van externen en het ontwikkelen of op maat maken van activiteiten die aansluiten bij jullie ambities.