Weten wat je vraagt

Een terugblik op de verdiepingsbijeenkomst van 28 september 2016.

 

Of je nu werkt op een grote of kleine basisschool, in een stad of daar juist ver vandaan, met thematisch of vakgericht onderwijs, als icc'er kun je in je werk allerlei uitdagingen tegenkomen. Tijdens de Basistraining ICC die Zeeuwse icc'ers kunnen volgen, bespreken we die uitdagingen en gaan we op zoek naar praktische handvatten voor in de dagelijkse onderwijspraktijk. In de verdiepingsbijeenkomsten van Cultuureducatie boven C-niveau gaan we steeds aan de slag met één van de uitdagingen die veel icc'ers tegenkomen.

 

Op woensdag 28 september 2016 kwamen zo'n dertig professionals bijeen voor de verdiepingsbijeenkomst Weten wat je vraagt!? Onder leiding van Pieter Mols onderzochten leerkrachten en cultuuraanbieders hoe een gastles cultuur de gewenste effecten oplevert. 

 

Een gastles op school inzetten uit het cultuuraanbod is niet zo moeilijk: je maakt een keuze of schrijft je in voor het cultuurmenu, de gastdocent komt een les geven en klaar. Maar hoe zorg je nu dat die gastles in de praktijk ook echt aansluit bij jouw school, jullie manier van onderwijs geven en de leerlingen? Hoe geef je woorden aan wat je wilt en zorg je dat je de komst van zo’n gastdocent ten volle benut?

 

Als cultuuraanbieder ben je expert op jouw vakgebied. Je hebt kennis van jouw kunstdiscipline en creatieve werkvormen, je bent flexibel in hoe je je les indeelt. Maar net zo belangrijk is dat je weet welke verwachtingen een school heeft, waar zij op hopen en waar je rekening mee moet houden. Hoe kun je een school helpen de verwachtingen te communiceren? En hoe geef je als cultuuraanbieder invulling aan de vraag van een school?

 

Er is gesproken over hoe leerkracht en aanbieder door dezelfde taal te spreken op een goede manier het gesprek over wensen en verwachtingen aan kunnen gaan. De aanwezigen deelden ervaringen, beleefden praktijkvoorbeelden en gingen aan de slag met tools voor maatwerk.                                                                                                                                                               

 

Volgende verdiepingsbijeenkomsten

Cultuureducatie boven C-niveau organiseert jaarlijks drie netwerk- en verdiepingsbijeenkomsten voor interne cultuurcoördinatoren in Zeeland die de Basistraining ICC volgen of gevolgd hebben.

 

De volgende bijeenkomsten zijn gepland op:

  • woensdag 11 januari 2017 vanaf 15:30 uur;
  • woensdag 8 maart 2017 vanaf 15:30 uur.
Weten wat je vraagt
Weten wat je vraagt
Weten wat je vraagt
Weten wat je vraagt